10. Szwedzkie przysmaki

Kuchnia skandynawska może poszczycić się wieloma interesującymi smakołykami, które warto znać i spróbować. Przyjrzyjmy się jednemu z krajów Północy i sprawdźmy, jakiego rodzaju dania mają do zaoferowania Szwedzi.


Surströmming
Zacznijmy od dość specyficznego przysmaku, którym mieszkańcy Szwecji wprost się zajadają. Surströmming to jeden z najpopularniejszych szwedzkich specjałów. Fermentowane przez dwa miesiące śledzie, zamykane są w hermetycznych puszkach, aby zyskały odpowiedni smak i aromat. Jeśli chodzi o drugi z oczekiwanych efektów, jest on na tyle intensywny, że produkt ten otwiera się na dworze. Zapach naszych rodzimych kiszonych ogórków, czy kapusty nie umywa się ani odrobinę do szwedzkiego dania. Nie zmienia to jednak faktu, że tak przygotowane śledzie są niewątpliwym rarytasem, a podane z ziemniakami, cebulą i śmietaną, stanowią pyszny posiłek.

Köttbullar
Bardzo popularnym szwedzkim daniem obiadowym, są Köttbullar, czyli małe mięsne kulki, przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Serwowane z dodatkiem sosu z borówek lub żurawiny i połączone z puree ziemniaczanym, stanowią jeden z najpopularniejszych posiłków w kraju.

Kanelbullar
Jeśli chodzi o słodycze, niezwykle popularne nie tylko w Szwecji, ale od pewnego czasu dostępne również w Polsce, są Kanelbullar. Są to smaczne drożdżowe, maślane bułeczki z dodatkiem cynamonu. Co ciekawe, od kilku lat mają nawet swoje święto. Jedzone są niemal codziennie do śniadania, czy na podwieczorek lub na przerwie w pracy, czyli tzw. fiki. Sprawdzają się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Warto dodać, że dwóch ostatnich smakołyków można skosztować w sieciach Ikea. Jednak po Surströmming, z wiadomych przyczyn, musimy wybrać się do Szwecji osobiście.